VANILA - Festals - Official Website
598
post-template-default,single,single-post,postid-598,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

VANILA

VANILA

Vanila u nutricionističkom svetu ima status kraljice začina. Pozitivno utiče na funkciju centralnog nervnog sistema i varenje, ali jednako delotvorno podstiče seksualnu želju. Ovaj moćni afrodizijak spada među najskuplje začine na svetu. Jedinstvena i nadaleko poznata aroma vanile podstiče mozak na kreativnost ali istovremeno umirujuće deluje na emocije. Vanila je prirodni je antioksidans, pomaže kod problematične kože i akni, pruža trenutno olakšanje kod opekotina i zubobolje, ublažava simptome gripa.

Drevno indijansko pleme Totonakan bilo je glavni svetski proizvođač vanile sve do XIX veka. U njihovoj viševekovnoj tradiciji ulazila je u sastav mnogih lekovitih mešavina i koristila se u borbi protiv plućnih bolesti, u slučajevima trovanja organizma, kao i lek za sifilis. Ernan Kortes, legendarni španski konkvistador, doneo je vanilu u Evropu u XVI veku. Najvažniji sastojak u mahuni vanile je vanilin. Vanilin ekstrakt sadrži magnezijum, kalcijum, mangan, kalijum, gvožđe i cink, male količine pantotenske kiseline, niacina, piridoksina, riboflavina i tiamina. Smatra se da vanila ublažava stres i napetost, pomaže kod neurednih menstrualnih ciklusa i povećava libido.Već sam miris vanile snažno deluje na psihu tako što izrazito opušta i stimuliše. Kod Maja je bila cenjena kao moćan afrodizijak, a već u XVIII veku nastala je u Nemačkoj prva naučna studija koja je pokazala da je vanila prirodan lek za impotenciju. I savremena istraživanja potvrdila su upotrebu vanile kao odličnog sredstva za prevazilaženje stresa i pojačavanje i podsticanje libida.

Tags:
No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.